Cum vopsesc părul vopseaua permanentă, vopseaua fără amoniac și henna

 

Cum vopsesc părul vopseaua permanentă, vopseaua fără amoniac și henna

Principalul motiv pentru care vopseaua chimică distruge părul iar henna protejează părul

Vopseaua sintetică a fost descoperită în anii 1860 odată cu descoperirea reactivității para-fenildiaminei (PPD) cu părul. Eugene Schueller, fondatorul L`Oreal este recunoscut pentru crearea primei vopsele de păr sintetice în 1907 iar în 1947 Schwarzkopf, firma de cosmetice germană, a introdus pe piață primul produs se vopsire a părului pentru acasă. Astăzi, vopsirea părului este o industrie de multe miliarde de dolari care presupune folosirea atât a vopselelor sintetice cât și a vopselelor pe bază de plante.

Structura firului de păr

Părul este o proteină fibroasă compusă din apă, lipide, elemente minerale, melanină și cheratină. Cheratina, principalul element al părului, este o proteină creată în cortexul părului construită pentru rezistență și protecție.

Firul de păr are trei straturi:

  • cuticula, stratul superior cu solzi care se suprapun care protejează straturile interioare ale părului
  • cortex, un strat mijlociu, cel mai gros dintre ele care conține și melanină, pigmentul care dă culoare părului
  • medula, un strat central cu celule rotunde, deși părului blond natural sau părului foarte fin le lipsește de obicei medula
Structura firului de par

Structura firului de păr

Sursa foto: Christine Shahin, Natural Hair Coloring

Cuticula protejează părul de distrugere. Atunci când cuticula este deteriorată de daune chimice sau fizice, cortexul este expus deteriorării. Toate chimicalele care se află pe păr atunci au acces direct la fluxul sanguin prin cortex.

Ce conferă părului culoare și cum încărunțește

Culoarea părului este rezultatul proteinelor numite melanine. Culoarea generală a părului provine de la diferite concentrații ale acestor pigmenți de proteine.

Pe măsură ce părul pierde melanină, albește. Părul alb nu are deloc melanină. Părul decolorat răspunde în același fel, devenind gri sau alb.

 

Cum funcționează diferitele tipuri de vopsea de păr?

Coloranți chimici vs coloranți vegetali

 

Coloranții chimici

Cele mai întâlnite patru tipuri de vopsea sintetică sunt vopsea permanentă, demipermanentă (doar depunere), semipermanentă și temporară. În general, cu cât o vopsea rezistă mai mult cu atât mai dăunătoare este pentru păr.

Vopsea permanentă: Vopseaua permanentă deschide și pătrunde cuticula, îndepărtând melanina din cortex și depunând pigment nou de culoare. Vopseaua permanentă conține amoniac și trebuie amestecată cu un oxidant pentru a schimba permanent culoarea. Amoniacul este folosit în vopseaua de păr permanentă pentru a deschide cuticula astfel încât oxidantul și coloranții să poată penetra în cortex. Oxidantul este disponibil în diferite concentrații. Cu cât este mai mare concentrația oxidantului cu atât mai puternica va fi deschiderea pigmentului natural al părului. O persoană cu o culoare închisă a părului care dorește să își deschidă părul cu 2-3 nuanțe poate avea nevoie de un oxidant mai puternic în timp ce o persoană cu păr mai deschis care dorește să îl închidă nu are nevoie de o concentrație la fel de mare.

Vopsea demipermanentă: Coloranții de păr demipermanenți nu conțin amoniac (înlocuitori pot fi monoetolamina sau sodium carbonate) și conțin o cantitate mai mică de peroxid de hidrogen decât vopselele permanente. Peroxidul deschide ușor cuticula, permițând vopselei să penetreze părul. Coloranții demipermanenți sunt mai puțin eficienți în a îndepărta pigmentul natural al părului, astfel încât nu pot deschide culoarea. Sunt mai puțin dăunătoare pentru păr decât vopselele permanente însă sunt mai puțin eficiente în acoperirea părului alb.

Vopsea semipermanentă: Vopselele semipermanente nu conțin deloc sau conțin o cantitate mică de peroxid sau amoniac și sunt mai sigure pentru părul deteriorat sau fragil, deși tot pot conține produși carcinogeni (de ex. parafenildiamină sau PPD). Pătrunde parțial în firul de păr, permițând culorii să reziste la câteva spălări. Culorile semipermanente sunt afectate de culoarea naturală a părului, creând variații subtile de culoare. Pe măsură ce crește cantitatea de păr alb, coloranții semipermanenți au dificultăți să omogenizeze culoarea părului alb cu restul culorii părului. Coloranții semipermanenți nu pot deschide culoarea părului.

Acești termeni sunt câteodată amestecați, astfel încât puteți găsi și vopsele semipermanente care conțin peroxid de hidrogen.

Fir de par distrus de vospeaua chimica

Deschiderea și inchiderea cuticulei firului de păr de către vopseaua chimică deteriorează părul

Sursă: https://labmuffin.com/how-does-hair-dye-work/

Vopsea temporară: Coloranții temporari nu penetrează cortexul părului. Aceștia acoperă firul de păr cu culoare care se duce după 1-2 șamponări. Culoarea de păr temporară este de obicei mai intensă și mai vibrantă decât vopseaua semipermanentă și permanentă și este cel mai folosită la ocazii speciale, cum ar fi petrecerile cu costume sau producțiile teatrale.

 

Coloranții chimici au fost asociați cu probleme de sănătate. Unele forme de cancer au fost asociate cu folosirea cu coloranților chimici pentru păr însă studiile nu au fost concludente. Ingrediente asociate cu cancerul sunt PPD, formaldehidă, gudron de cărbune, tetrahydro-6-nitriquinoxaline, hidatoină DMDM și eugenol. 

Culorile chimice închise conțin mai mult PPD decât culorile deschise. Sunt posibile alergii care pot apărea imediat chiar după folosire îndelungată mulți ani fără incidente.

Coloranții chimici sunt asociați cu efecte toxice cu care coloranții vegetali nu sunt asociați.

Coloranții vegetali

Coloranții vegetali NU deschid cuticula. Acționează mai mult ca un „baiț”. Acoperă și penetrează firul de păr și permit proteinelor din pigmenții plantelor să se lege de proteinele de păr.

Cum vopseste henna parul

Pigmenții plantelor lucrează cu culoarea naturală a părului pentru a crea o culoare unică. Rezultatele variază în funcție de tipul de păr, culoarea de bază și procentul de păr alb.

Coloranții vegetali, atunci când sunt folosiți în mod repetat, au un efect mai permanent decât ne-am aștepta. În general se duc după 4-6 săptămâni și pot fi considerați drept o vopsea permanentă naturală.

Culorile vegetale pot fi personalizate prin combinarea a diverși pigmenți vegetali sau prin combinarea unor nuanțe deja existente (cum sunt culorile Henna Mandala).

Coloranții vegetali au o linie de demarcație subtilă pe măsură ce crește părul. 

Femeile cu mult păr alb (peste 50%) se pot vopsi la 2-3 săptămâni.

Coloranții vegetali nu distrug părul. Părul colorat cu pigmenți vegetali pare natural, bogat și autentic.

Coloranții vegetali îngroașă firul de păr subțire, îmblânzesc părul rebel, repară părul deteriorat și relaxează părul creț.

Vopselele pure din plante pot fi folosite oricât de des și nu există limită de timp cât pot fi lăsate să acționeze.

Coloranții vegetali puri nu sunt toxici. Alergiile sunt posibile la orice dar este puțin probabil să apară cu pigmenții vegetali.

Pigmenții vegetali necesită explorare până la obținerea rețetei, care poate diferi în funcție de tipul părului.

Cei patru coloranți vegetali puri (cassia, henna, indigo, amla)

Henna dă culoarea roșie, cassia luminează părul și adaugă ușoare reflexe blonde, indigo dă culoarea albastruie, amla atenuează reflexele roșcate, poate reda culoarea părului grizonat sau alb, poate stimula creșterea părului.

Aceste plante împreună dar și alături de alte plante ayurvedice pot crea culori personalizate de la blond la cupru la negru.

Vopseaua naturală Henna Mandala conține aceste 4 plante colorante pure plus alte plante ayurvedice, având o compoziție 100% din plante iar nuanțele deja formulate pot fi aplicate individual sau pot fi combinate între ele.

Culori vopsea naturala Henna Mandala

Nuanțe Henna Mandala

 

Trecerea de la coloranți chimici la coloranți vegetali și invers

De la coloranți chimici la coloranți vegetali

Procedura standard este să lăsăm părul să crească înainte de a folosi pigmenți vegetali însă acest lucru nu este neapărat necesar. Coloranții vegetali puri pot trata și repara părul deteriorat chimic.

De la coloranți vegetali la coloranți chimici

Este destul de sigur să folosești un colorant chimic fără amoniac cu un conținut mic de PPD (de 2% sau mai puțin) pe coloranți vegetali. Părul răspunde normal când primește colorantul chimic peste cel vegetal.

Poți avea rezultate dezastruoase dacă vopsești chimic părul vopsit cu coloranți vegetali doar în cazul anumitor produse, care pe lângă henna conțin și săruri metalice. Acestea reacționează cu peroxidul de hidrogen care se găsește în produsele care deschid culoarea părului, creând rezultate imprevizibile, cum ar fi tonuri de verde sau albastru.

Verifică întotdeauna lista ingredientelor. O „vopsea henna” care acționează în 30 de minute sau care nu este sub formă de pudră ci la tub nu este 100% naturală, ci conform compoziției se încadrează mai degrabă în celelalte categorii de vopsea sintetică. O vopsea 100% naturală este cea care conține doar pigmenți vegetali și care nu are în compoziție alte ingrediente în afara plantelor și are nevoie de câteva ore pentru a vopsi părul.

Culori obținute prin vopsirea naturală a părului cu Henna Mandala

Rezultate obținute cu vopseaua 100% naturală Henna Mandala

Vezi mai multe poze cu rezultate în galeria foto cu poze înainte/după Henna Mandala.

Concluzie:

Principala diferență dintre vopsirea părului cu vopseaua chimică și pigmenții vegetali este aceea că mulți coloranți chimici folosesc peroxid sau amoniac pentru a intra în cuticulă și a îndepărta pigmentul înainte de a depune molecula pigmentului de culoare. Deschiderea cuticulei înseamnă și deteriorarea firului de păr.

Vopseaua de păr permanentă deschide cuticula, îndepărtează culoarea naturală a părului și umple părul cu culoare artificială. Deteriorarea dată de vopseaua permanentă vine din deschiderea și închiderea repetată a firului de păr.

Vopseaua de păr fără amoniac deschide doar parțial cuticula, majoritatea moleculelor rămânând la suprafață. O distrugere repetată a cuticulei tot are loc.

Coloranții vegetali nu deschid cuticula ci se leagă de proteinele din păr și rezistă mai mult pe păr. Deoarece nu este nevoie de peroxid sau amoniac pentru a desface mai întâi cuticula, părul nu este deteriorat ci în schimb este întărit de această legătură.

 

Surse:

https://en.wikipedia.org/wiki/Hair_coloring

https://www.matrix.com/blog/4-hair-color-types-temporary-to-permanent-hair-color

https://labmuffin.com/how-does-hair-dye-work/

http://www.hennaforhair.com/gray/graycolors2.html

Christine Shahin, Natural Hair Coloring

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *