Principalele 5 temeri legate de vopsirea părului cu henna (când sunt adevărate și cum să le eviți)

 

Principalele 5 temeri legate de vopsirea părului cu henna

(când sunt adevărate și cum să le eviți)

Când încercăm o vopsea de păr nouă este firesc să apară o serie de îngrijorări. În acest articol vorbim despre principalele 5 temeri legate de henna, care sunt adevărate și cum le poți evita.

Reamintim că henna cea adevarată este doar lawsonia inermis, care vopsește doar în culoarea arămiu. Toate celelalte culori (de la blond, castanii si negru) sunt de fapt amestecuri de henna cu alte plante cu efect de colorare și tratare a părului. Cuvântul „henna” a ajuns să se substituie și acestor amestecuri dar acest lucru nu este 100% corect.

Culori Henna Mandala

Acest articol se referă exclusiv la amestecurile de plante 100% naturale, nu si la vopselele așa zis „naturale”, dar care conțin de fapt și ingrediente chimice.
Vopselele Henna Mandala conțin, indiferent de culoare, 100% doar plante mărunțite fin, le cunoaștem foarte bine și le-am testat în diferite situații.

Temerea nr 1: Că henna îmi face părul portocaliu sau verde

Principalele culori nedorite asociate cu henna sunt tonurile de portocaliu sau de verde-albăstrui. În continuare vei afla situațiile în care acestea pot apărea.

Tonuri portocalii

Aceste tonuri sunt date doar de culorile deschise de henna (de la blond, castaniu auriu până la roșu) în următoarele situații:

 • culori deschise de henna aplicate pe păr decolorat chimic

În acest caz sunt accentuate tonurile portocalii – roșiatice. De aceea, recomandăm vopsirea cu mare atenție cu henna a părului decolorat.

 • culori deschise de henna aplicate pe păr alb sau blond

În acest caz contează mult timpul de acționare a vopselei.

De exemplu, blondul trebuie lăsat foarte puțin pentru colorarea părului alb (aprox. 15-20 de minute). Cu cât este lăsat mai mult cu atât se accentuează tonurile de roșcat.

În schimb, arămiul, dacă este lăsat prea puțin pe păr alb se obține mai degrabă portocaliu. Această culoare trebuie lăsată 2-3 ore pentru un arămiu intens.

Și castaniu auriu iese mai deschis pe păr alb și cu tonuri mai roșiatice.

Henna Mandala Castaniu Auriu pe păr alb

Cum evit tonurile portocalii?

 • fă un test de culoare

Recomandăm mereu un test de culoare înainte de a aplica henna pe păr decolorat sau alb. E un efort în plus însă este un pas important mai ales dacă folosești henna pentru prima dată. 

Cum procedezi?

 1. Prepară o cantitate mică de pastă și aplică pe o șuviță ascunsă
 2. Acoperă cu folie transparentă de bucătărie 
 3. Lasă să acționeze și verifică culoarea obținută

Pudra amla anulează reflexele roșcate și poate fi adăugată la culorile deschise. De asemenea, stimulează creșterea părului și conferă volum.

Tonuri verzui-albăstrui

Aceste tonuri sunt date doar de culorile închise pentru că doar acestea conțin planta Indigo (indigofera tinctoria – de la castaniuri până la negru), în următoarele situații:

 • culori închise de henna aplicate pe păr decolorat 
 •  decolorarea unui păr vopsit cu culori închise de henna

Nu recomandăm decolorarea unui păr vopsit cu indigo pentru a nu-l deteriora și vopsirea cu atenție cu henna a unui păr decolorat chimic (de multe ori este necesară vopsirea repetată).

 • culori închise aplicate direct pe păr alb

Dacă se aplică culori foarte închise pe păr alb pot apărea tonuri gri-verzui, care însă dispar în 1-2 zile.

Explicația este că planta indigo nu prinde foarte bine aplicată direct pe părul alb. O soluție găsiți mai jos.

Henna Mandala Castaniu Închis pe păr alb

Cum evit nuanțele verzui/albăstrui?

 • vopsește în doi pași

Vopsirea în doi pași presupune:

 1. Vopsirea părului  mai întîi cu henna simplă (Arămiu)
  Vopsește, clătește, usucă. Poți scurta timpul de acționare la aprox. 1,5 ore. Henna pură prinde foarte bine pe părul alb, de aceea este folosită ca bază.  
 2. Apoi vopsirea cu culoarea închisă dorită.
  Repetă pașii de la punctul 1. Poți experimenta cu timpul până găsești durata de acționare potrivită pentru culoarea dorită. 

❗Nu combina direct în vas Arămiu cu culoarea închisă pentru că vei obține o altă nuanță, un șaten roșcat 😊.

Vopsire în 2 pași a părului alb

Mituri despre culorile obținute cu henna:

Am părul inchis. Dacă henna mi-l face portocaliu?

Ei bine nu, această situație nu este posibilă!

Nu obții tonuri portocalii dacă părul tău este închis, indiferent ce culoare ai folosi.  Cel mult nu o să se vadă nici o culoare, dar în niciun caz nu se va deschide. Henna nu deschide părul.

Am părul deschis și vreau să mă vopsesc tot deschis. Dacă henna mi-l face verde- albăstrui?

Dacă nu folosești culori închise care conțin planta indigo, nici acest lucru nu este posibil. Tonurile de verde-albăstrui sunt date doar de către planta indigo sau amestecurile de henna cu indigo.

În concluzie, situațiile nedorite cele mai dese au loc atunci când se întâlesc henna și părul decolorat sau alb. De aceea, este extrem de important să facem acel test de culoare înainte.

Temerea nr. 2 Că henna nu prinde pe părul alb

Henna de bună calitate prinde pe părul alb dar mai deschis. Dacă părul este grizonat, culoarea va fi mai deschisă pe firele albe și normală pe firele care nu au albit încă. Dacă părul e alb complet, culoarea va fi mai deschisă peste tot.

Câteva exemple:

Culoarea naturala: Vopsea Rezultat
șaten grizonat ➡ arămiu ➡ șaten arămiu cu firele albe arămii
complet alb cu câteva fire închise ➡ henna blond ➡ blond cu firele închise ramase natural
șaten mediu ➡ castaniu mediu ➡ castaniu mediu cu firele albe mai deschise

Impresia este de șuvițe naturale cu un efect interesant.

Vopsire păr alb cu Henna Mandala

Cum fac ca henna să prindă cât mai bine pe părul alb?

Cu cât culoarea părului înainte de vopsire este mai uniformă cu atât și culoarea rezultată este mai uniformă.

Aplicările repetate cât și aplicările mai lungi pot îmbunătăți acoperirea părului alb.

Pentru culori mai uniforme pe păr închis cu multe fire albe se poate face vopsirea în 2 pași: Se aplică întâi henna simplă (Arămiu) ca o bază, apoi se aplică culoarea închisă care conține indigo (nuanțele de la castaniu deschis la negru sau indigo simplu). În acest caz, se poate experimenta cu timpul de acționare care se poate scurta, pentru a simplifica vopsirea. 

În concluzie, trebuie să ținem cont mereu de culoarea de pornire și procentul de păr alb înainte de a alege culoarea potrivită. 

Temerea nr. 3 Că henna poate fi scoasă din păr doar cu foarfeca

Henna este o soluție excelentă pentru menținerea pe termen lung a unei culori apropiate de cea naturală și pentru menținerea unui păr sănătos și lucios.

Când este dificilă îndepărtarea culorii părului vopsit cu henna?

 • când părul a fost vopsit mult timp în culori închise și se dorește deschiderea culorii

Nici după vopsirea chimică a părului deschiderea culorii nu este posibilă imediat, cel puțin nu fără deteriorarea semnificativă a părului.

Cum pot evita acest lucru?

Controlând culoarea. Pentru a nu închide prea mult culoarea părului în timp putem controla ușor culoarea de la o vopsire la alta.

În funcție de aspectul părului putem alege dintre următoarele moduri de vopsire:

 • vopsim tot părul deodată
 • vopsim doar rădăcinile
 • lăsam vopseaua mai mult pe rădăcini și mai puțin pe restul părului
 • vopsim doar rădăcinile și pe restul părului aplicăm henna neutră pentru luciu (Henna Mandala Incolor)
 • vopsim doar rădăcinile și pe lungime aplicăm puțină henna combinată cu henna neutră
 • din când în când folosim o culoare mai deschisă

În concluzie, folosirea unor nuanțe apropiate de culoarea naturală a părului și fără treceri bruște de la o culoare la alta garantează controlarea culorii pe termen lung. Înainte de vopsire ar trebui să analizăm părul și să ne dăm seama care dorim să fie scopul vopsirii.

Cum vopseste henna părul

Temerea nr. 4 Că henna usucă părul

Părerile sunt împărțite. Există persoane care își simt părul mai uscat în urma vopsirii părului cu henna. Există și persoane care își simt părul mai moale după vopsirea cu henna. Concluzia noastră este că această senzație diferă în funcție de tipul de păr și de cât de des este vopsit. Părul uscat are tendința să se simtă și mai uscat iar părul gras se simte mai moale.

Cum evit acest lucru?

Poți ameliora senzația de uscăciune a părului adăugând în compoziție a o linguriță de pudră de aloe vera care are efect hidratant.  Aceasta îmbunătățește și textura compoziției care se aplică mai ușor.

Pudră aloe vera

Și uleiurile de păr hidratează părul. Masează părul și scalpul cu ulei de amla sau mahabhringraj sau orice alt ulei când consideri necesar. Le poți întinde și pe păr și lasă-le să acționeze ca o mască, sub o bonetă de plastic și un prosop.

Dacă adaugi ulei în compoziție când aplici henna analizează dacă în cazul tău acesta afectează colorarea.

Uleiuri de păr cu amla si bhringraj

O uscăciune a părului se simte și imediat după vopsirea părului cu henna. Explicația este că părul se clătește doar cu apă și rămân reziduuri de pudră de plante pe păr și scalp până la prima spălare cu șampon. Ca părul să nu mai fie aspru folosește balsam de păr. Masează rădăcinile ca și cum ar fi un șampon și aplică pe lungime ca să descurci ușor părul.

Temerea nr. 5 Că henna îndreaptă părul creț

Persoanele care folosesc mult timp henna (lawsonia inermis) resimt într-adevar o relaxare a buclelor. 

Cum evit acest lucru?

Foloseste în paralel și pudra amla. Aceasta conferă volum părului și chiar ajută la formarea buclelor.

 • Foloseste amla ca o mască tratament.
 • Adaugă la compozitia de henna când vopsești părul. Adaugă în cantitate mare la culorile deschise (un sfert sau o treime din compoziție). Adaugă în cantitate mică la culorile închise (1 linguriță la 100g) deoarece afectează capacitatea de colorare a plantei indigo (indigofera tinctoria) din compoziția culorilor închise. Ține cont și că atenuează tonurile de roșu. 

Pudră amla

Concluzie:

Doar cunoscând aceste lucruri despre cum vopsește henna părul poți evita situațiile nedorite și obține exact rezultatul dorit.

Urmărește regulat blogul nostru pentru a afla tot ce ai nevoie despre colorarea părului cu henna. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *