11 recomandari pentru îngrijirea uzuală a părului de la hairstylist

 

 

 

 

 

 

 

 

11 recomandari pentru îngrijirea uzuală a părului

Pentru acest articol despre îngrijirea uzuală părului m-am inspirat de la hairstylistul meu. De-a lungul timpului am adunat câteva recomandări pe care să le introduc în rutină mea de îngrijire a părului și care să devină deprinderi la un moment dat.

Cu unele m-am înțeles, altele mi s-au potrivit mai putin, însă am considerat că cel puțin câteva dintre acestea pot fi utile și altor persoane. Iată care sunt acestea:

1. Să spălăm părul cât mai rar.

Intervalul între două spălări depinde de la o persoană la alta, în funcție de tipul de păr, însă ideea este să încercăm să mărim pe cât posibil distanța dintre acestea. Cu cât părul este spălat mai des cu atât se murdărește mai repede.

2. Să nu spălăm părul cu apă fierbinte, ci doar ușor călduță sau cât de rece o suportăm fără că acest lucru să ne deranjeze.

Ne putem adapta în funcție de anotimp, iarnă putem să folosim apă mai călduță iar vara mai rece.

Atunci când părul este spălat cu apă fierbinte calcarul penetrează firul de păr și acesta se imbacsește mai repede. Dacă părul este spălat cu apă mai (înspre) rece părul arată mai bine pentru mai mult timp.

3. Să folosim o cantitate foarte mică de șampon, adaptată la lungimea părului.

Șampoanele moderne sunt foarte eficiente chiar și în urmă folosirii unei cantități foarte mici. O cantitate prea mare de șampon poate fi chiar agresivă pentru păr.

4. Să șamponam o singură dată este suficient.

Cum ziceam mai sus, șampoanele actuale sunt foarte eficiente și dacă au făcut puțină spumă, părul s-a curățat. În cazul părului gras, se pot face două aplicări dacă șamponul nu a făcut spumă deloc din prima.

Aplicând șamponul mai întâi în palme îl putem distribui apoi în mod egal pe scalp și păr.

5. Să nu lăsăm șamponul „să acționeze” pe păr, nu este nevoie.

După distribuirea șamponului pe scalp și păr, după masarea ușoară a scalpului și după ce șamponul a făcut spumă, acesta trebuie clătit imediat, fără să mai fie lăsat să stea pe păr câteva minute deoarece efectul asupra părului poate fi unul prea dur și acesta se poate usca excesiv.

6. Să folosim un șampon hidratant, acesta fiind potrivit pentru toate tipurile de păr.

Șampoanele pentru păr gras, de exemplu, pot îndepărta agresiv murdăria dar și uleiurile naturale de pe scalp, ceea ce determină producerea cu o mai mare intensitate de către scalp a acestor uleiuri, întrând astfel intr-un cerc vicios. Un șampon hidratant menține echibrul uleiurilor naturale produse de scalp și în timp se poate mari intervalul dintre două spălări.

7. Să folosim intdeauna balsam, indiferent de tipul de păr.

Acest raționament este strâns legat de cel anterior. Pe termen lung, un păr hidratat este mai echilibrat și scalpul nu mai produce sebuum în exces. Balsamul nu se aplică la rădăcina părului, doar pe lungime.

8. Să nu lăsăm balsamul „să acționeze” pe păr.

Că și în cazul șamponului, aceeași recomandare este valabilă și pentru balsam. Punem balsamul în palme și îl distribuim pe tot părul, trecem mâna prin păr pentru a-l descurcă și apoi îndepărtăm balsamul imediat, fără să-l mai lăsăm „să acționeze”.

9. Să tamponăm ușor părul cu un prosop după spălare.

Această recomandare este destul de cunoscută, părul este bine să fie tamponat cu prosopul imediat după baie, și nu frecat, pentru nu-l fragiliza sau rupe.

10. Să lăsăm părul să se usuce natural, înfășurat în prosop.

Prosopul va absorbi apa și se va schimbă cu unul uscat atunci când devine prea umed.

11. Să folosim funcția de uscare cu aer rece a foehnului, în cazul în care folosim uscătorul de păr.

Aerul prea fierbinte poate usca excesiv părul și îl poate deteriora. Părul nu trebuie uscat complet, ci trebuie să rămână ușor umed.

Aplici vreuna dintre aceste recomandări? Ai observat vreo îmbunătățire a stării părului?

Ai recomandări similare? Ce obiceiuri de îngrijire a părului funcționează pentru tine?

 

Ca să primești cele mai noi articole abonează-te la newsletter introducând adresa de email în căsuța de mai jos: 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *