Îngrijirea tatuajului temporar cu henna
După aplicarea desenului pe piele un rol important îl are îngrijirea tatuajului temporar cu henna.
Pentru a obține un tatuaj cu henna naturală care să aibă un pigment închis și să reziste cât mai mult trebuie să ții cont de câțiva factori:
1. Folosește henna de calitate body art
Henna trebuie să fie calitate body art, ceea ce înseamnă că are un procent mai mare de pigment și este cernută mai fin.
2. Folosește ulei esențial
În cazul în care îți prepari singur(ă) pasta henna, folosește un ulei esențial de lavandă/tea tree/eucalipt (30 ml la 100 g pudră). Acesta ajută la închiderea culorii desenului pe piele.
3. Aplică pe pielea curată și uscată
Zona de piele unde se va face desenul trebuie să fie curată și uscată, fără urme de cremă pentru ca pasta să se așeze bine pe piele.
4. Ține pasta henna cât mai mult timp pe piele
Când începe să se usuce pasta (dupa 15-20 minute de la aplicare) tamponează zona cu un amestec de zeamă de lămâie și zahăr (1 linguriță de zahăr + 2 lingurițe de zeamă de lămâie) pentru a lipi pasta de piele.
Astfel, o vei putea menține cât mai mult timp pe piele pentru o culoare cât mai închisă și o rezistență cât mai îndelungată.
Pasta henna se lasă cât mai mult posibil pe piele, recomandat între 4-8 ore.
4. Protejează pielea
Cât timp se usucă pastă zona trebuie ferită de lovituri pentru a nu strica modelul.
Dacă dormi cu ea pe piele peste noapte, acoperă zona cu un bandaj adeziv cu pori (bandaj post operații) care lasă pielea să respire, astfel modelul nu se va strică. Se găsește în farmacii.
5. Încălzește zona
Poți încălzi zona cu un uscător de păr cu aer cald deoarece culoarea se intensifica la căldură.
De asemenea, sportul crește temperatura corpului însă trebuie să fii atent să nu lovești desenul.
6. Evită apa și exfolierea
Evită, pe cât posibil, contactul cu apa cât timp pasta stă pe piele. Apa poate opri procesul de oxidare, adică de închidere a culorii.
Evită, pe cât posibil apa, și în următoarele 12-24 de ore după îndepărtarea acesteia de pe piele. Contactul prelungit cu apa, fie că este apă de la robinet, apă de la piscină sau apa marii sau chiar spălarea vaselor (dacă desenul este pe mâini) scurtează durata tatuajului pe piele.
Evită, de asemenea frecarea și exfolierea zonei desenate. Odată cu celulele de la suprafața pielii se va duce și un strat de culoare.
7. Unge pielea cu ulei înainte de spălare
În următoarele zile folosește un ulei natural (de masline, cocos, floarea soarelui, etc.) pentru a unge zona desenată înainte de baie și evită folosirea de creme cosmetice pe zona respectivă.
Pe ce parte a corpului rezistă cel mai mult tatuajul cu henna?
În zonele unde pielea este mai groasă (palme, tălpi) tatuajul cu henna este mai intens și rezistă mai mult timp.
În zonele cu piele subțire (picioare, brațe, spate) culoarea este mai puțin intensă și rezistă mai puțin.
Care este culoarea finală?
Henna naturală va avea culoarea maro pe piele.
Culoarea finală poate avea o nuanță diferită de la o persoană la alta, în funcție de zona în care a fost aplicat desenul și de modul de îngrijire ulterioară.
Un alt factor important ține și de de temperatura și chimia corpului. Persoanele cu o temperatură a corpului mai caldă obțin culori mai închise.
Cât rezistă tatuajul cu henna?
În medie, un tatuaj cu henna durează 3-10 zile în funcție de zona și modul de îngrijire. Se duce treptat, ca bronzul, pe măsură ce stratul superior al pielii se exfoliază în mod natural.
Piele bronzată, desen în negativ
Un lucru interesant este că, dacă va bronzați în perioada cât aveți un desen cu henna pe piele, henna protejează pielea împotriva soarelui și zona desenată nu se va bronza.
Astfel, atunci când desenul cu henna va dispărea de pe piele, va rămâne pe piele modelul în negativ al acestuia. Adică pielea corpului va fi mai închisă unde s-a bronzat însă în zona unde a fost desenul cu henna pielea va fi mai deschisă și va păstra forma desenului, ieșind astfel în evidență.
Redesenează-l
Dacă vrei să păstrezi desenul pe piele și mai mult timp, atunci când începe să se șteargă îl poți desena din nou peste conturul vechi și va merge mult mai ușor.