Vopsea henna – ce este, ce conține, sub ce formă o găsești?

Când auzi cuvântul henna sigur te gândești la vopsea henna pentru vopsirea naturală a părului.

1. Vopsea henna pudră – 100% naturală, din plante

Pentru a putea vorbi despre ce este vopseaua naturală henna întâi trebuie să definim ce este henna.

Așadar, ce este henna?

Henna (lawsonia inermis) este un arbust care crește în zonele semi-aride și tropicale din Africa de Nord, Asia și Australia. Frunzele acestuia sunt uscate și mărunțite fin iar pudra rezultată este folosită pentru a colora părul în nuanțe de arămiu-roșcat. Planta henna a fost folosită de secole ca vopsea naturală.

Henna nu numai că vopsește părul în mod natural fără să îl deterioreze (se leagă de cheratina firului de păr) dar este și benefică pentru păr. Datorită proprietăților antifungice și antimicrobiene curăță scalpul în profunzime. Iar datorită proprietăților sale antioxidante henna luptă împotriva căderii părului astfel încât firul devine mai gros și părul mai bogat.

Henna naturală de păr este o alternativă excelentă pentru persoanele care au alergie la vopseaua chimică.

Henna  – beneficii:

Acum că am definit henna, ce este totuși vopseaua henna?

Poate te întrebi (și pe bună dreptate), dacă henna e un colorant roșcat atunci cum se poate ca henna să aibă mai multe nuanțe?

“ Henna + alte plante ayurvedice = mai multe nuanțe

Când combini henna cu alte plante ayurvedice care colorează și tratează părul obții mai multe nuanțe. La aceste amestecuri de henna cu alte plante se face referire… tot cu denumirea henna.

În concluzie, vopseaua henna 100% naturală conține planta henna (culoarea arămiu) și henna în amestec cu alte plante, toate mărunțite foarte fin (celelalte culori henna).

Pudre de plante ayurvedice

O identifici ușor verificând lista de ingrediente (denumirea în latină a plantelor) și timpul de vopsire lung, de 2-3 ore. O găsești sub formă de pudră, practic doar plantele mărunțite fin.

De exemplu, vopseaua 100% naturală Henna Mandala, pe lângă henna conține și următoarele plante:

Henna Mandala vopsea henna 100% naturala

Indigo (Indigofera Tinctoria)

Principala plantă cu care se combină henna este indigo (indigofera tinctoria) pentru obținerea nuanțelor închise de șaten/castaniu și negru. Știi părul de abanos și super lucios pe care îl au femeile din India? Se datorează combinației de henna cu mult indigo.

Ce este indigo?

Indigo este un mic arbust ale cărui frunze produc un pigment albăstrui-negru. Ca și henna, indigo a fost îndelung folosită ca vopsea pentru păr și pentru țesături.

planta indigo pentru par

Amla (Emblica Officinalis)

O altă super plantă în ayurveda (medicina tradițională indiană) este amla.

Ce este amla?

Amla (agrișa indiană) este fructul unui arbust și conține foarte multă vitamina C.

Amla – beneficii:

fruct amla (agrisa indiana)

Vezi pudra amla

Cassia Obovata (henna incoloră)

Cassia obovata este cunoscută cu denumirea de “henna incoloră”. Sigur ai auzit de ea. I se spune așa pentru că are are un efect de tratare a părului asemănător hennei dar fără să îl coloreze. Acționează că un balsam natural pentru păr, conferindu-i strălucire, întărind firul de păr și reparând părul deteriorat.

De aceea, henna incoloră este o soluție foarte bună pentru repararea părului vopsit chimic sau decolorat.

Vezi “henna incoloră”

Neem (Azadirachta Indica) 

O altă plantă folosită pe scară largă pentru beneficiile sale antibacteriene este arborele de neem. Aceasta luptă împotriva căderii părului, mătreței și problemelor pielii, oprește subțierea părului.

frunze planta neem

Vezi și șamponul cu neem

Bhringraj (Eclipta Alba) 

Bhringraj este o plantă care crește la poalele Himalayei și un ingredient de bază în tratamentele pentru păr. Este un tonic capilar, ajută creșterea părului prin stimularea foliculilor și conferă strălucire. Și-a câștigat reputația de element anti-aging în practică ayurveda. 

frunze bhringraj

Vezi uleiul de păr cu bhringraj

Centella Asiatica 

Este o  plantă care crește în zone umede. Este folosită în medicina ayurvedică pentru beneficiile sale antibacteriene, antiinflamatoare, tonice.

frunze centella asiatica

Terminalia Chebula 

Conține principii astringente, este antiseptic și antiinflamator, curăță părul.

frunze planta terminalia chebula

Terminalia Bellirica 

Este folosită pentru calitățile sale de regenerare a părului și împotriva albirii premature, ajută la fixarea culorii în păr.

frunze terminalia bellirica

Ca și în cazul vopselelor chimice, calitatea unei vopsele henna diferă în funcție de producător. Culoarea rezultată în urmă vopsirii cu henna 100% naturală este influențată de mai mulți factori:

 2. Vopsea henna pudră – cu timp de acționare scurt

Deși se găsește tot sub formă de pudră această henna are un timp de acționare scurt, câteva minute și nu de câteva ore. Conține atât henna cât și ingrediente chimice specifice vopselelor sintetice (de obicei PPD – para-fenilendiamină).

Plantele nu pot vopsi singure în 30 de minute și în acest caz vopsirea se face cu ajutorul ingredientului chimic. PPD (Para-fenilendiamina) este un agent de colorare chimic care se găsește în vopselele de păr permanente. Acesta îmbunătățește colorarea părului și scurtează timpul de acționare.

Dacă o vopsea henna promite vopsirea în timp scurt verifică ce conține și vei găsi pe lângă plante și ingrediente chimice.

 3. Vopsea henna cremă – la tub

Vopseaua henna care se găsește sub formă de cremă la tub seamănă cel mai mult cu vopseaua chimică din comerț. Are extracte vegetale din henna însă dacă citești lista ingredientelor îți dai seama că este departe de varianta 100% naturală.

Vopseaua henna cremă la tub are o listă de ingrediente mult mai lungă, conține pe lângă henna multe ingrediente chimice și acționează în timp scurt.

Concluzie:

Pe toate produsele de mai sus poate să scrie că sunt naturale desi ele conțin ingrediente diferite și acționează diferit.

Vopseaua 100% naturală, din plante, conține doar plante și are un timp de acționare mai lung.

Dacă vopseaua de păr henna colorează în timp scurt sau se găsește la tub verifică ingredientele, sigur conține și ingrediente chimice pe lângă henna.

Citește eticheta. Tu știi ce variantă preferi și ți se potrivește cel mai bine. Pe toate aceste produse poate să scrie cuvântul natural însă nu au același grad de ingrediente naturale în ele, nu-i așa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *